abonneer nu
Exposities

Start kunstweekend BCD

Geplaatst op zondag 7 oktober 2018 11:43
  • Eveline Villerius uit Ruinen is een van de nieuwe leden. © Eveline Villerius

pinterestmail

Regio - In het weekend van 13 en 14 oktober vindt het Kunstweekend plaats. Dertien kunstenaars van BCD exposeren hun werk op elf verschillende locaties in Drenthe.

Verspreid over de regio Hoogeveen, Ruinen en Dwingeloo kunt u kunst bekijken van Henriette Kuiper, Janneke Hogerheijde (Dwingeloo), Loes van Dijk, Hugo Galama en Lia van Rhijn (Ansen), Ine van den Heuvel, Harm Echten, Eveline Villerius (Ruinen), Sejo Slingenberg (Hoogeveen), Zjkln Kerkenveld, Rie van Eijck (De Wijk), Coby Bos en Martha Veldthuis (Ruinerwold). Iedereen is van harte welkom van 13.00 tot 17.00 uur.

De kunstenaars van het BCD werken in verschillende disciplines: beeldhouwen, fotografie, grafiek, keramiek, schilderen en textiel. Zij werken veelal individueel, maar zoeken geregeld samenwerking met andere leden van het BCD. Tijdens groepsbijeenkomsten proberen ze elkaar te stimuleren in gesprekken over hun werk en dat van anderen. Een enkele keer gaan ze met elkaar op pad naar een interessante expositie in binnen- of buitenland.

Het collectief is het afgelopen jaar gegroeid van 20 naar 23 leden. Nieuwe leden zijn: Henriette Kuiper uit Dwingeloo onder andere fijn schilderen en grafiek, Zjkln uit Kerkenveld, ruimtelijke kunst en Eveline Villerius uit Ruinen.

Rivierklei

Eveline is opgegroeid in een creatief en kunstzinnig gezin. ‘Ik kan me nog herinneren dat mijn vader rivierklei meebracht en dat we daarmee boetseerden. Ook gingen we naar musea. Kunst en cultuur speelden een belangrijke rol. Ik ben altijd bezig geweest met tekenen en op school was het mijn favoriete vak. Ondanks dat mijn vader een kunstliefhebber was, keurde hij mijn ambitie om naar de kunstacademie te gaan af. Hij zag daar geen brood in.’

Villerius is docente beeldende vorming. Naast haar bestaan als kunstenaar geeft ze al 25 jaar Beeldende Vorming in het Voortgezet Onderwijs. Onlangs heeft Eveline aan de kunstacademie in Zwolle haar eerste graad behaald.

Ontdekken

Haar werk ontstaat spontaan en intuïtief. Villerius werkt vaak met gemengde technieken en materialen. Bijvoorbeeld grafische technieken in combinatie met tekenen of schilderen. Ook ontdekt ze graag nieuwe materialen zoals nu met de grafische techniek: papier litho. Tegelijkertijd kan ze gefascineerd raken door het werken met klei of schilderen met acryl op doek. ‘Ik kan eigenlijk maar moeilijk kiezen. Er is zoveel te ontdekken.’

Uitdrukking geven

Het werk van Eveline kenmerkt zich door de spanning die ontstaat tussen lijnen en vlakken. In die zoektocht is experimenteren een vanzelfsprekend onderdeel van haar werk. ‘Zodra ik aan het werk ben, creëer ik een wereld voorbij woorden. Ik kan uitdrukking geven aan ideeën of gevoelens zonder taal te gebruiken. Ik werk vanuit een thema. Een onderwerp kan me intrigeren. Deze fascinaties wordt aanleiding tot een beeldend onderzoek. Al werkend ontvouwt het thema zich. Op die manier ontstaat verdieping en gelaagdheid. Momenteel werk ik aan het illustreren van Haiku gedichten.’

De belangrijkste boodschap die Villerius bezoekers wil meegeven is dat mensen geïnspireerd worden en dat ze genieten, wellicht komt het tot een gesprek. Verder hoopt ze dat mensen geraakt worden door haar werk en dat het binnen komt.

Meer informatie over de kunstenaars is te vinden op www.beeldendcollectiefdrenthe.nl.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.