abonneer nu
Muziek

Hartverwarmende Tribute to Bob Marley

Geplaatst op vrijdag 14 november 2008 11:49
mail

RECENSIE Steenwijk, theaterzaal De Meenthe, woensdag. Optreden Tribute2BobMarley, m.m.v. Marley look-a-like Philip ‘Junior‘ Tecla, Giovanca, Shirma Rouze, Darin Guermonprez, Steven de Geus en anderen. Bezoekers: 250.

Dansende dreadlocks van de rastaman, en daaraan gekoppeld het stemgeluid van Philip ‘Junior‘ Tecla, dat de vocale kwaliteiten van Robert Nesta Marley aardig weet te benaderen. The Legend zelf, die door het leven ging met de bijnaam Tuff Gong, is al meer dan een kwarteeuw niet meer onder ons, een hersentumor werd hem fataal, maar zijn muziek is onvergankelijk. Marley was een spirituele en politieke man, die in zijn songs knap kon verwoorden hoe hij tegen de wereld aankeek. De reggae wordt om die reden ook vaak omschreven als ‘rebelse muziek‘. Marley zorgde ook voor de doorbraak van de reggae buiten Jamaica, waar hij opgroeide in zijn geboorteplaats Nine Miles. ‘Get up stand up‘, schreeuwt iemand uit het publiek. Eén van de vele pareltjes van Marley. ‘Have patience my brother‘, reageert Tecla, die vervolgens bijna verontschuldigend opmerkt: ‘Bob had so many great songs, we can only do a few.‘ De kreet ‘are you ready to move‘, is niet aan dovemansoren besteed. De reggaemuziek, is nu eenmaal geen muziek waarbij je blijft zitten. Met ‘We are the black survivors‘, ‘Iron, lion zion‘, ‘Stirr it Up‘ en ‘Is this Love‘, zit de stemming er prima in. De basgitaar ligt heerlijk in het gehoor. Het is warm in de theaterzaal, als je even je ogen sluit, waan je je met een traditioneel glaasje rumpunch op de parelwitte stranden van Jamaica, waarbij de reggaemuziek hoorbaar is uit een daar aanwezig strandhuisje. Wat nog ontbreekt is de lucht van de wietrokende rastaman, voor zover je dat overigens een gemis wilt noemen. De muziekgroep Tribute2BobMarley is actief sinds mei 2006, de 25e sterfdag van The Legend. De moeder van Bob was van Afrikaanse komaf, ook in dat werelddeel was, en is, de muziek van Marley razend populair. Niet zo verwonderlijk dus, dat Tribute2BobMarley in vrijwel alle Afrikaanse landen heeft opgetreden. De zangeres van de band, goudkeeltje Giovanca, afkomstig uit Curaçao en perfect Nederlands sprekend, vroeg tijdens de pauze nog even aandacht voor een actie waarbij muziekinstrumenten voor Afrika worden ingezameld. ‘Ze houden daar enorm van muziek, maar hebben niet de middelen om instrumenten aan te schaffen. Dus heb je nog iets over, is je muziekcarrière bijvoorbeeld mislukt, wij zijn zelfs bereid om de instrumenten op te halen en zorgen ervoor dat alles op de goede plaats komt.‘ Met de opmerking van Philip ‘Junior‘ Tecla dat na de pauze het dak er af gaat, doet hij de waarheid zeker geen geweld aan. ‘I shot the Sheriff‘, ‘Could you be loved‘ en ‘No woman, no cry‘, zijn nu eenmaal nummers die lekker in het gehoor liggen en heerlijke meezingers. Tecla heeft overigens gelijk, het oeuvre van Marley is te uitgebreid om alle grote hits op één avond te kunnen vertolken. Uiteraard krijgt Steenwijk een toegift, met onder meer ‘Redemption Song‘ en ‘One Love‘, eigenlijk zijn dat ook twee nummers die sowieso op een reggaeavond niet mogen ontbreken. Voor de liefhebbers van reggaemuziek en Bob Marley een perfecte avond. Don van der Veen

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.