abonneer nu
Muziek

Een vijfsterren kerstshow met de 3JS

Geplaatst op zaterdag 23 december 2017 06:20
  • Een intiem kerstconcert met de 3JS © Rabo Theater De Meenthe ©

pinterestmail

Steenwijk - Het decor is simpelweg een afbeelding van een open haard met kerstsokken, een kerstboom, vier kroonluchters en sfeerverlichting op het podium; maar hé, het gaat immers om de muziek. Een heerlijke kerstshow, die echt geen moment verveelt.

Prachtige eigen kerstnummers, afgewisseld met kerst-evergreens gestoken in een jazzy jasje. En, natuurlijk: Elske deWall!

Kerstmuziek, daar hebben Jan Dulles, Jan de Witte en Jaap Kwakman wel wat mee. Al een paar jaar tourt het drietal tegen het eind van het jaar met een Acoustic Christmas langs de Nederlandse theaters en inmiddels zijn er twee albums uitgebracht: Acoustic Christmas volume I en II. 'Als je een hekel aan de sleebellen hebt, dan heb je pech vanavond,' waarschuwt Dulles. 'Want in onze hoofden is het compleet Winterwonderland.' Zijn warme stem leent zich inderdaad voor typisch Amerikaanse kerstsongs als Jingle Bell Rock, Let It Snow en Jingle Bells, maar ook de overige 2JS, Jan en Jaap, bewijzen te kunnen zingen. Het mooie kerstnummer The First Noel wordt gezongen door Jan de Witte. Ook de eigen kerstnummers van de 3JS zijn fraai: met name Spirit of Christmas, maar ook Light in the Dark; een eerbetoon aan vorig jaar overleden Leonard Cohen. De keuze voor de bekende kerstliederen is gevarieerd: van The Fairytale of New York van The Pogues en Kristy MacGoll, Christmas Was a Friend of Mine van Fay Lovski, naar Wonderful Christmas Time van Paul McCartney, tot Last Christmas van Wham! en hun eigen Bitch of Christmas Day, dat moeiteloos overgaat in een swingende versie van Gloria in Excelsis Deo. Meer akoestisch klinken ook Middenin de Winternacht, Nu Zijt Wellekome en het eeuwenoude nummer We Three Kings. Kerstavond in de kerk: de Volendammers verloochenen hun christelijke afkomst niet. 
Het drietal wordt muzikaal bijgestaan door Wilbrand Meischke en Nick Bult, die een enorm arsenaal aan muziekinstrumenten hebben meegenomen: piano, accordeon, contrabas, basgitaar, mandoline, ukelele en natuurlijk Jan en Jaap op hun akoestische gitaren. Aangename verrassing van de avond is zangeres Elske deWall. Met haar gouden keeltje maakt zij alle muziek heel bijzonder.
Het concert wordt besloten met een uitvoering van The Sound of Silence, waarin meerstemmige zang en gitaarspel prachtig samenkomen. Het nummer heeft sinds 1964 niets aan actualiteit verloren, en ook deze kerst is het belangrijk stil te staan over hoe we kunnen voorkomen dat we als mensen teveel van elkaar vervreemden. Een mooie kerstgedachte.

Wilma de Bone

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.