abonneer nu
Muziek

Minne Veldman geeft Bach-concert in Grote Kerk Vollenhove

Geplaatst op dinsdag 14 augustus 2018 14:29
  • Minne Veldman. © eigen foto

pinterestmail

Vollenhove - In de Grote of Sint Nicolaaskerk te Vollenhove wordt deze zomer opnieuw een zomerserie orgelconcerten georganiseerd. Het historische Bosch/Schnitger-orgel (1686) wordt op 8 vrijdagavonden bespeeld vanaf 20.00 uur.

Op vrijdag 17 augustus verzorgt organist Minne Veldman alweer het zevende concert van deze serie. Hij speelt een programma met orgelwerken van Johann Sebastian Bach (1685-1750), misschien wel de grootste componist aller tijden. Hoewel er maar één componist op het programma staat, wordt het toch een afwisselend concert.

Het oeuvre van Bach is er groot en veelzijdig genoeg voor. Veldman opent met een virtuoos Praeludium en Fuga, een van de vroegste werken van Bach. Na 2 koraalbewerkingen uit het Orgelbüchlein staat er een feestelijk, vijfdelig Concerto van Vivaldi op het programma, door Bach bewerkt voor orgel. Bach schreef ook enkele partita’s, grote variatiewerken. Deze avond klinkt de partita over “Ach, was soll ich Sünder machen”. Na de tweede Triosonate sluit Veldman dit Bachconcert af met de wereldberoemde Toccata con Fuga in d-moll.

Vijftig concerten per jaar

Minne Veldman (geboren in 1980) is een van de meest gevraagde organisten van ons land, getuige de ongeveer 50 orgelconcerten die hij jaarlijks geeft door heel Nederland. Zijn spel is bovendien te beluisteren op 10 solo-cd’s en honderden video’s op internet. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Rehobothkerk op Urk. Ook is hij actief als dirigent van 5 koren en componist en uitgever van bladmuziek voor orgel en voor koren. Bij zijn orgelconcerten kunnen bezoekers hem zien spelen op een groot videoscherm in de kerk.

De orgelconcerten in Vollenhove beginnen op vrijdagavond om 20.00 uur en duren ruim een uur. De organist geeft vooraf een mondelinge toelichting op het programma. Het laatste concert in deze zomerserie wordt op 24 augustus gegeven door Ab Weegenaar, organist van de Bovenkerk te Kampen.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.