abonneer nu
Theater

Voorstelling: ‘Wat ik nooit geweest ben’ in Kamp Westerbork

Geplaatst op woensdag 2 mei 2018 14:50
  • © Foto Ron de Vos.

pinterestmail

Hooghalen - Op 4, 5 en 6 mei is in Herinneringscentrum Kamp Westerbork de voorstelling ‘Wat ik nooit geweest ben’ te zien.

De voorstelling vertelt het verhaal van Joodse onderduikkinderen en hun zoektocht naar de identiteit die hen ontnomen werd. Van heldhaftige verzetsstrijders, wiens lot voor nabestaanden lang twijfelachtig bleef. En van onderduiken, dat alleen mogelijk was met hulp van bekenden, binnen en buiten het kamp.

Ervaringen van overlevenden

Overlevenden die als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten, hebben hun ervaringen gedeeld met de spelers. Ook vertelden ze over het leven na de oorlog, hoe zij hun identiteit verloren en weer terugvonden. De jongeren hebben deze verhalen samen met theatermaakster Mariëtte Berbee omgezet naar een voorstelling. Op een uitgestrekte zandvlakte, gelegen tussen het Herinneringscentrum en het kampterrein, vertellen zij de verhalen door. Omdat wat geweest is niet voorbij gaat.

Jaar van Verzet

Platform WO2 riep 2018 uit tot themajaar Jaar van Verzet. Er wordt daarom extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de oorlog als historisch verschijnsel en bron van inspiratie. In het hele land zijn tentoonstellingen, films en andere activiteiten die te maken hebben met verzet. Ook Herinneringscentrum Kamp Westerbork organiseert tentoonstellingen en andere activiteiten rond dit thema. Wat ik nooit geweest ben sluit aan bij het thema van Verzet.

Theater Na de Dam

‘Wat ik nooit geweest ben’ wordt gespeeld door zestien jongeren die opgroeien in de (nabije) omgeving van Kamp Westerbork, onder regie van theatermaakster Mariëtte Berbee. Tijdens de negende editie van Theater na de Dam spelen gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Speeldata

De voorstelling wordt gespeeld op 4 mei om 13.00 uur, 5 mei om 13.00 uur en 15.00 uur en op 6 mei om 13.00 uur. Reserveren is noodzakelijk en kan via info@kampwesterbork.nl. De voorstelling is gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie op www.kampwesterbork.nl en www.theaternadedam.nl.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.