abonneer nu
Theater

Hoe ‘Henkie-net-niet’ uitgroeide tot een musicalster

Geplaatst op woensdag 7 november 2018 15:40
  • Henk Poort. © Elisabeth Melchior

pinterestmail

Steenwijk - Tientallen rollen heeft Henk Poort gespeeld in zijn carrière in opera’s en musicals. Nog nooit stond hij als Henk Poort op het podium. In zijn theatervoorstelling ‘Ik ben mijn lied’ is hij vooral zichzelf.

Een kleine anderhalf vult de opera- en musicalster woensdagavond in De Meenthe met liederen en verhalen, die betrekking hebben op zijn eigen leven. Ed Boekee begeleidt hem op piano.

Henkie-net-niet

‘Ze noemden me altijd Henkie-net-niet,’ introduceert Henk Poort zichzelf aan het begin van de voorstelling. Hij haalde zijn diploma voor de opleiding tot meubelmaker net niet en werd net niet Nederlands judokampioen.

Hoe hij uiteindelijk wel een groot opera- en musicalster werd, vertelt Poort in geuren en kleuren. Hij begint te vertellen over de Jordaan, waar hij als kleine jongen veel tijd op straat doorbracht. Het is de plek waar zijn omes op verjaardagen Amsterdamse liedjes zongen en zijn stiefvader hem leerde vissen. Poort heft daarom ‘Bij ons in de Jordaan’ en ‘Geef mij maar Amsterdam’ aan. Telkens zingt de bariton korte fragmenten om daarna snel weer een nieuwe anekdote te vertellen in plat Amsterdams.

Zangleraar

Uitvoerig staat Poort stil bij de mensen die hem hielpen om zijn carrière op te bouwen, zoals een zangleraar die hem gratis zangles geeft. Hij laat zien dat hem dat nog steeds niet onberoerd laat. Poort blikt terug op zijn eerste buitenlandse optreden in het beroemde operahuis in Ulm, waar hij de hoofdrol in de opera van Mac Beth krijgt.

Dat het artiestenleven niet alleen maar glitter en glamour is, verzwijgt hij daarbij niet. Poort zingt fragmenten uit musicals, zoals uit Les Misérables, die hem landelijke bekendheid heeft gebracht. Bij alle liederen die hij zingt zet hij een ander petje op. Aan een kapstok hangen ook nog allerlei jassen, die Poort droeg tijdens de vele rollen die hij speelde. Uit een laag kastje haalt hij oude lp’s.

Helemaal consequent is Poort tijdens zijn voorstelling niet. Hoewel hij beloofde alleen als zichzelf op het podium te staan, kruipt hij ook in de huid van anderen, zoals in die van zijn Jordaanse kapper Bert. Hij neemt daarbij te vaak zijn toevlucht tot flauwe moppen. Met zijn pianist haalt hij geintjes uit. De twee zijn goed op elkaar ingespeeld. Het publiek betrekt Poort bij zijn voorstelling door het lied ‘Droomland’ mee te laten zingen.

Ook laat hij een jeugdfoto van zichzelf rondgaan en schenkt hij een pot augurken aan zijn collega Lucie de Lange, die zijn voorstelling bijwoont. Na het slotlied ‘Ik ben mijn lied’, zingt Poort nogmaals als toegift ‘Bij ons in de Jordaan’. Tijdens de voorstelling laat hij niet alleen horen dat hij een begenadigd zanger is, maar ook boeiende verhalen kan vertellen. Van een straatjongen uit de Jordaan, de Henkie-net-niet, die het uiteindelijk schopt tot een wereldberoemd operazanger en populaire musicalster.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Steenwijker Courant' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.